Recept

Här bjuder vi på några härliga laxrecept


Lyxbiffar med laxfärs och Västerbottensost

Garanterat benfritt


Till 4 personer

500gr/ 1 fp laxfärs

150gr riven Västerbottensost(Norrlandsost går lika bra)

1 ägg½ tsk salt  

½ tsk vitpeppar


Så här gör du!

Rör ihop alla ingredienser, stek biffarna i het stekpanna med smör. Servera med kokt eller pressad potatis, sallad och majonnäs, eller gör en kall sås.Förslag på kall sås1 Turkisk Yoghurt smaksatt med dill eller persilja, peppar och salt.2 Cream fresh blandas med fisk rom tex Sik eller Rengbågrom smaksätt med citronsaft salt och peppar


Smakligt Måltid!


Grillad Lax på Näskevis


Marinad

4 tsk hackad gul lök

2 msk pressad citron

5 msk matolja

2 krm grovmalen svartpeppar

2 krm timjan

2 tsk salt

allt blandas och penslas över filéerna.

Tomatsmör

250 gr rumsvarmt smör

1 tsk salt

4 msk tomatpuré 

blandas eller kör i mixer förvara sedan tomatsmöret i rumstemperatur till serveringen.


Pensla marinaden på fisken, låt ligga så i ca. 45min.

Gör tomatsmöret under tiden.

Bred över del av tomatsmöret på filéerna innan fisken ska grillas.

Grilla i ugn ca 10-12 min i 275gr med skinnsidan ner. Eller på grill med citronskivor under för att fisken inte ska fastna på grillgallret.

Det tomatsmör som ej användes vid grillningen serveras med den tillagade fisken tillsammans med kokt eller pressad potatis och en god sallad.

Tips, gör små knyten med lax och marinad inslagen i folie, blir perfekt på grillen. 

Serveras med tomatsmöret.


Lax på Lillselevis


5personer

1 kg regnbågsfilé

Pepparmix, grillkrydda, salt

1 burk Crème fraiche

Smör

fiskbuljongtärning

Sås:

½ fiskbuljongtärning

2 msk vatten

1 dl grädde

1 burk cremefrich

Kinesisk soya, 

salt

1 tsk citron


Gör så här:

Lägg filéerna i långpanna, krydda med grillkrydda och pepparmix, salt. 

Täck filéerna med 1 burkar cremefriche. Klicka 2- 3 msk smör på filéerna. 

Blanda ½ fiskbuljongtärning med vatten och ös över filéerna. 

Stek i ugnen på 200 grader i ca 10-15 min, ös med såsen några gånger under stekningen. 

Fisken är klar när den lätt släpper från skinnet.

Såsen:

Smält ½ fiskbuljongtärning med 2 msk vatten. Blanda ner 1 dl grädde och 1 burk cremefriche,låt sjuda. Krydda, salta, blanda i soyan, samt citronsaft efter tycke och smak. Red såsen vid behov med mjöl blandat med vatten.Serveras med kokt potatis och en sallad!


Lax med Västerbottensost

För 4 personer 

1 fiskbuljongtärning

1 dl vitt vin

2 msk smör

2 msk mjöl

1 dl vatten

3 dl grädde

750 g färsk laxfilé i sneda skivor

Salt och Citronpeppar

Västerbottensost

Löjrom, Rödlök, Dill


Gör så här

Lägg salt, citronpeppar och Västerbottensost på laxen.Rulla i hop till rullader, och lägg i en smord form. Koka eget potatismos och spritsa ut det runt rulladerna. Koka ihop såsen och häll över laxen.20-25 minuter i 225 grader.Gratinera med regnbågsrom, hackad rödlök och dill.